Vrouw met bril onder drietal vlaggenmasten tegen glazen gebouw.

Bijna een jaar voorbij

Over amper zes weken is er voor ons alweer een jaar voorbij. Een jaar waarin mijn partner en ik verhuisden naar Luxemburg. Een jaar van wennen aan een nieuwe baan en werkomgeving, een nieuwe woonruimte en woonomgeving. Een jaar van het opfrissen van een taal die ik wel op de middelbare school had gehad, maar daarna nooit meer wat mee had gedaan.

Maar ook een jaar waarin we veel op en neer reisden tussen expatland en thuisland voor het onderhoud van ons huis, onze tuin en onze beestenboel in Nederland. Dat vele reizen zorgde ervoor dat ik stopte met mijn werk als Leefstijl Coach. Het was niet meer te combineren.

Expat expertblog

Om me toch nuttig te voelen en een doel te hebben, ben ik in het afgelopen jaar dit blog gestart. Een blog over mijn eerdere ervaringen als expat in Noord-Amerika en mijn huidige ervaringen in Luxemburg.

Vanaf het begin dat ik dit blog startte, knaagde er iets aan me. Ben ik in de huidige situatie eigenlijk wel een volwaardige expat? Mag ik mij zo noemen? Of tel ik niet mee in de expatwereld omdat ik regelmatig naar mijn huis in mijn thuisland ga? Wat wordt eigenlijk precies verstaan onder de term expat? En voldoe ik daaraan?

In dit blog ga ik hier dieper op in. Ik leg uit wat expat-zijn betekent volgens een paar gevestigde definities. Ik geef aan wat mijn eigen ervaringen hierin zijn en de ervaringen van expatvrienden.

Expat-vrouw met zonnebril op in auto en achter haar een dubbelgevouwen dekbed op de achterbank.
Met een volgeladen auto op pad tussen Nederland en Luxemburg.

Expat in Noord-Amerika

Waarom vroeg ik mij het afgelopen jaar af of ik wel een echte expat was? Dit kwam doordat ik de huidige expatsituatie in Luxemburg ging vergelijken met mijn eerdere ervaringen als expat in Noord-Amerika. Toen zat ik veel verder weg van mijn thuisland. We woonden van 1997 tot 2000 in het midwesten van Noord-Amerika. Ik kon niet zomaar in de auto stappen en met een paar uurtjes in Nederland zijn.

De tweede plaatsing als expat was ook in Noord-Amerika. Voor bijna vier jaar woonden en werkten we aan de Oostkust. Ook in deze periode zijn wij niet ieder jaar naar Nederland gegaan.

Definitie expat

In mijn beleving waren mijn partner en ik allebei de keren in Noord-Amerika volwaardige expats. Zeker als je kijkt naar de definitie van het woord expat. Type op Google “definitie expat” in en er popt van verschillende organisaties een definitie op. Allemaal geven ze aan dat een expat (kort voor expatriate) iemand is die voor zijn/ haar werk tijdelijk in een land woont met een andere cultuur en taal dan waar hij of zij in is opgegroeid.

Er wordt nergens gesproken over afstand tussen het expatland en het thuisland. Ook niet over hoe vaak expats hun thuisland bezoeken. Dus in die zin ben ik in de huidige plaatsing in Luxemburg ook een volwaardige expat.

Jonge vrouw met bril aan kookfornuis met pan met boerenkool en twee rookworsten en een koekenpan met spekjes.
Lekkere boerenkoolstamppot met rookworst en spekjes in Luxemburg.

Ervaring expatvrienden

Ik sprak hierover twee vriendinnen. Eén was jarenlang expat met haar partner in Brussel. Zij reisden bijna wekelijks op en neer tussen hun huis in Brussel en hun huis in Nederland. Dit deden ze vanwege de kinderen die in Nederland studeerden.

De andere vriendin is nu alweer twee jaar expat in Wenen. Zij reisde de afgelopen jaren veelvuldig op en neer tussen Nederland en Oostenrijk. En ook zij deed dit vanwege de kinderen die in Nederland studeerden. Daarnaast had zij haar werk in Nederland aangehouden. Inmiddels zijn de kinderen veel zelfstandiger geworden, is ze gestopt met haar werk in Nederland en verblijft ze nu meer bij haar partner in Wenen.

Moderne expat

Als ik kijk naar mijn eigen ontwikkeling tijdens het afgelopen jaar in Luxemburg, zie ik dat ook ik steeds meer en langere periodes in Luxemburg verblijf. Dat ik heel erg mijn best doe om de taal en cultuur van dat land eigen te maken en een lokaal sociaal netwerk probeer op te bouwen. Ik ben nog wel regelmatig in Nederland. Dat kan ook niet anders. Ik heb daar een huis en een tuin te onderhouden.

Maar ik ben tot de conclusie gekomen dat het op en neer reizen tussen expatland en thuisland niet afdoet aan hoe ik er zelf in sta. Ik gun mijzelf het expatleven, ook in de huidige vorm. Ik ben gewoon een modernere versie van expat-zijn.

Close up van een vrouw met bril op bank met red fawnkleurige franse bulldog.
Mijn maatje. En hij kan nog Frans ook! 😉

Ik voel me een expat

Ik gun mijzelf het uitdragen van mijn passie voor het expatleven. Dit doe ik door te schrijven over mijn ervaringen ten aanzien van reizen, talen, culturen, werken en wonen in het buitenland en alles wat daar nog meer bij komt kijken. Ik voel me een expat en daarom ben ik een expat.

Was jij of ben jij een expat? Wat zijn jouw ervaringen hierin? Wil je deze met me delen? Ik hoor graag van je.

Mocht je vragen hebben, mail me gerust: leveninluxemburg@gmail.com .

Ken je mensen die ook als expats naar Luxemburg gaan verhuizen? Of een ander land? Deel gerust dit blog met hen. Wellicht zit er een gouden tip voor hen bij.

Wil je mijn ervaringen blijven volgen, type dan onderaan deze pagina bij het reactie-blok: “Volg Leven in Luxemburg” en je krijgt automatisch een melding van een nieuw verhaal.

Adi! (“Tot ziens” in het Lëtzebuergs),
Natasja

Please follow and like us: