Laatst werd mijn aandacht getrokken door een artikel. Het was geschreven door een buitenlandse collega expat. Deze schreef onder andere over het feit dat haar gesprekspartners regelmatig het expatland als tijdelijk vakantieland zagen. Dit tot grote ergernis van de schrijfster. Een expatleven kan een fantastische ervaring zijn, maar het is ook in mijn beleving zeker geen vakantie.

In dit blog ga ik hierop in

Waarom? Omdat ik uit ervaring weet dat jij, als partner van een expat, hiermee ook in meer of mindere mate te maken gaat krijgen. Net als ik en de schrijfster van het artikel.

“Nee, dit is geen vakantie. Dit is gewoon het dagelijks leven in een ander land. Plus de uitdagingen van dat land.”

Een expat zijn, is niet hetzelfde als op vakantie zijn

Herken jij dat ook? Alleen al het besef dat het geen vakantie is in jullie expatland? Omdat je partner er gewoon werkt. Of jij misschien er gewoon werkt. En je kinderen er naar school gaan. Omdat je er post ontvangt. Kaartjes, maar ook rekeningen en reclamefolders. Plus het huis schoongemaakt moet worden. Als ook de boodschappen gedaan moeten worden.

Proberen de lokale taal machtig te worden.

Dagelijks ritme

Omdat je er een regulier en dagelijks ritme hebt, anders dan op vakantie: opstaan, opfrissen, aankleden, kinderen verzorgen, ontbijten, kinderen uitzwaaien bij de (school)bushalte, hond uitlaten en dan weer terug naar je huis, je “thuis.”

Je partner is inmiddels al naar zijn/ haar werk. Wellicht ga jij ook naar je werk. Of je hebt de hele dag voor jezelf … rekening houdend met het (school)ritme van je kinderen, als ook het (werk)ritme van je partner en het (uitlaat)ritme van jullie hond. Ook in je expatland blijft er niet veel tijd over voor jezelf. Niet veel vrije tijd, laat staan een vakantiegevoel. Want een expat zijn, is geen vakantie.

Een expat zijn is gewoon keihard werken

“Een expat zijn is gewoon keihard werken. Letterlijk, maar ook figuurlijk. Omdat je moet aarden, je draai vinden, je ritme vinden en contacten opbouwen.”

Na een half jaar eindelijk een eigen wasmachine. Zo blij!

Rozengeur en maneschijn

In ieder geval vind ik het niet altijd rozengeur en maneschijn. Want er zitten ook kanten aan waar niet iedereen tegen kan. Of mee om kan gaan. Of mee om WIL gaan. Het is niet altijd leuk. Omdat je familie ver weg zit. En je ouders of schoonouders er niet jonger op worden. Omdat je kinderen moeite hebben met het nieuwe schoolsysteem. Of jij de lokale taal niet machtig genoeg bent om een praatje te durven maken met de buurvrouw. Misschien omdat jullie wonen in een land waar ze links rijden!

Kersverse expat

“Zat ik daar voor het eerst als kersverse expat in een land aan de andere kant van de oceaan. Net afgestudeerd, net mijn rijbewijs gehaald. Klaar voor het grote avontuur wat Amerika heette. Maar het viel toch wel even tegen. Want mijn man ging elke dag naar zijn werk en ik had de hele dag voor me. Leeg. Geen kinderen, geen werk, geen ritme. Een heel nieuw leven opnieuw opbouwen. En dat vond ik heel eng.”

Rijker mens

Dergelijke uitdagingen vind ik soms doodvermoeiend en vraagt van mij veel aanpassingsvermogen. Dus een vakantie is het voor mij zeker niet. Maar als 3-voudig expat weet ik wel dat het expatleven mij de gelegenheid biedt om te ervaren hoe bevoorrecht ik ben om dit te mogen meemaken. Inclusief alle lokale uitdagingen en dagelijkse beslommeringen. Ik groei en ontwikkel mij tot een wereldburger met onvergetelijke ervaringen en herinneringen. En daar doe ik het voor.

Alleen er op uit, het nieuwe expatland verkennen.

Onvergetelijke ervaringen

“Iedere keer wanneer ik terugdenk aan de tijd dat wij in Utah en in Virginia woonden, voel ik trots, geluk en weemoed. Wat een fantastische periodes in mijn leven! Onvergetelijke ervaringen welke ik nooit zou hebben willen missen. Ik heb Amerika voor altijd in mijn hart gesloten, als ook de mensen die ik daar als vrienden heb mogen leren kennen. Dit pakken ze nooit meer van mij af! En nu mag ik dit nog een keer ervaren. In Luxemburg.”

Herkenbaar?

Herken jij het ook, dat anderen jouw expatleven zien als een lange vakantie? Of heb je zelf even het idee gehad dat het zo was, maar viel dat een beetje tegen? Laat het dan weten in een reactie, ik ben heel benieuwd.

Adi! (“Tot ziens” in het Lëtzebuergs)
Natasja

Volg mij

Wil je me graag blijven volgen? Type dan onderaan bij Reactie: “Volg Leven in Luxemburg” en laat je e-mailadres achter. Ik zet je dan op mijn maillijst. En je krijgt bij ieder nieuw verhaal automatisch een mail met de directe link.

Artikel

Lees hier het betreffende artikel:
https://www.ouiinfrance.com/6-things-to-never-say-to-an-expat-and-what-to-ask-instead/