Twee lachende jonge dames zittend op een poefje tegenover elkaar aan een tafeltje met thee

Als partner van een expat wacht jou de uitdaging om zelf een nieuw sociaal netwerk op te bouwen in jullie expatland. Wanneer je in je expatland gaat werken, bouw je automatisch een deel van dit netwerk op door de nieuwe collega’s die je leert kennen. Maar wat als jij niet werkt in je expatland? Hoe bouw je dan een sociaal netwerk op?

In dit blog vertel ik je over mijn persoonlijke uitdagingen hierbij. Ik geef je 5 tips over het opbouwen van je sociale netwerk in ieder willekeurig expatland. En 4 tips specifiek in Luxemburg.

Praktische zaken

Ik moet je eerlijk bekennen dat ik het iedere keer best wel moeilijk vind. De eerste paar maanden ben ik altijd drukdoende met het inrichten van onze woning en met het op zoek gaan naar supermarkten, postkantoor, bakker, wasserette, dierenarts et cetera. Ik ben vooral druk met de praktische zaken. Maar wanneer ik dat allemaal op de rit heb en mijn weg begin te vinden, houd ik tijd over. Tijd voor mezelf. En tijd om te werken aan mijn sociaal netwerk. Echter ik ken nog niemand. Dus hoe doe ik dat? En waar moet ik dan beginnen? Herken je dat?

Tip 1: Housewarming party’s en recepties

Het nieuwe sociale netwerk op het werk van je partner kan een mooie eerste stap zijn. Hierbij kun je denken aan housewarming party’s bij collega’s thuis. Of verjaardagen en baby showers om er een paar te noemen. Maar ook recepties en feestjes op het werk. Het fijne hiervan is dat je daar mensen ontmoet die wellicht ook ervaring hebben met het expatleven en begrijpen wat je bezighoudt. In Luxemburg is het expatgehalte in ieder geval heel groot en dus de kans op het ontmoeten van andere expats ook.

Maar het nieuwe sociale netwerk op het werk van je partner wordt niet altijd automatisch jouw nieuwe sociale netwerk. In mijn geval heb ik de pech dat nagenoeg het hele team van mijn partner als onbestorven weduwnaars in Luxemburg wonen en werken. Hun gezinnen wonen om uiteenlopende redenen niet in Luxemburg maar op honderden en duizenden kilometers bij hen vandaan. Hierdoor zien de mannelijke collega’s hun vrouw en kinderen maar af en toe. Voor mij dus geen mogelijkheid om via die teamleden hun partners te leren kennen en af te spreken voor een kop koffie.

Toch de tip: ga altijd mee met je partner naar een werk gerelateerde sociale gelegenheid om mensen te ontmoeten. Wellicht tref je er een of meerdere personen die het leuk vinden om samen privé een keer af te spreken voor een kop koffie.

Tip 2 + 3: Kinderen en buren

Wanneer jullie als gezin met schoolgaande kinderen naar een expatland zijn verhuisd, ligt daar ook een mooie gelegenheid om deels je eigen sociaal netwerk op te bouwen. Door je kinderen ontmoet je andere (expat) ouders, leerkrachten, trainers en coaches van clubs en (sport)verenigingen. Tip 2: maak contact met de ouders van andere kinderen.
Wanneer je echter, net als ik, geen kinderen hebt, gaat deze mogelijkheid niet op. Maar niet getreurd. Er zijn nog genoeg andere mogelijkheden voor het opbouwen van je sociaal netwerk.

Zoals een praatje maken met je nieuwe buren. Dat is tip 3. Nodig ze uit voor een drankje. Niet altijd even makkelijk, maar wees creatief. Ik geef je een voorbeeld van mijzelf: Wij wonen in een appartementencomplex waar iedereen overdag buitenshuis werkt. Een praatje met onze buren is daarom nog niet voorgekomen. Er is één buurvrouw die wat Engels kan en altijd gedag zegt. Maar dat gaat in vliegende vaart, want tijd voor een echt gesprek heeft ze niet. Dus ik heb de laatste keer een briefje onder haar deur doorgeschoven met de uitnodiging voor een kop koffie. Ze heeft, wederom in vliegende vaart, laten weten dat ze het erg leuk vindt. Nu nog een datum met haar zien te prikken.

Auteur en haar red fawn Franse bulldog naast elkaar aan een bureau met toetsenbord
Mijn blog en mijn hond reizen overal met mij mee.

Tip 4: (Vrijwilligers-)Werk en hobby’s

Omdat ik op en neer reis tussen Luxemburg en Nederland is het voor mij praktisch niet haalbaar om te werken voor een baas. Het starten van deze blog is een gouden stap gebleken voor mij. Het reist met mij mee. Ik kan online al mijn ervaringen en tips delen met andere expat-genoten en ik voel me hierdoor verbonden en nuttig. Ik word hier heel blij van en heb zo mijn eigen online sociale netwerk gecreëerd.

Offline word ik blij van yoga. Dat deed ik al in Nederland en heb in Luxemburg ook een school gevonden. Hier ontmoet ik gelijkgezinden van allerlei nationaliteiten, leeftijden en geslacht. Ik heb altijd wel een leuk praatje met een docent of een deelnemer. Vraag jezelf eens af waar jij blij van wordt en ga dat doen. Een leuke hobby, een cursus of een fijne sport. Of vrijwilligerswerk. Dit is ook allemaal een manier om nieuwe mensen te ontmoeten en aan je sociale netwerk toe te voegen.

Tip 5: Taalbarrière

De lokale taal kan een grote barrière zijn voor het opbouwen van een sociaal netwerk. Wil ik hier een beetje kunnen communiceren met de lokale bevolking dan moet ik toch echt mijn Frans oppoetsen. En dat doe ik dus ook. Ik heb in Nederland een lerares Frans gevonden die mij lesgeeft wanneer ik in Nederland ben. En via Skype wanneer ik in Luxemburg ben. In Luxemburg kun je ook informeren bij je eigen “Gemeng” (gemeente). Zij hebben een overzicht van eventuele taalcursussen. Of Google op taalcursussen in jouw expatland. En ja, bij de taalcursus ontmoet je ook weer nieuwe mensen die jij kunt toevoegen aan je sociale netwerk.

Auteur praat tegen haar docent Frans op laptop via Skype-verbinding
Franse les via Skype www.fransinbergenopzoom.nl

Luxemburgse tips

Vanuit mijn eigen ervaringen als huidige expat in Luxemburg heb ik nog 4 praktische tips voor je over het opbouwen van je sociale netwerk in Luxemburg:

Tip 6: Nederlandse Vereniging Luxemburg

De NVL (Nederlandse Vereniging Luxemburg) is een vereniging van, door en voor Nederlandse expats in Luxemburg. Zij organiseren een paar keer per jaar een activiteit waaraan ieder lid mag deelnemen. Vind je het leuk om andere Nederlandse expats te ontmoeten? Dan is dit wellicht een mooie manier om je sociale netwerk op te bouwen/ uit te breiden: http://www.nvl.lu

Tip 7: Officiële website van het Groothertogdom Luxemburg

Op deze website kun je allerlei informatie opzoeken over onder andere lokale evenementen en activiteiten, taalcursussen en expatcommunes: http://www.luxembourg.public.lu

Tip 8: Facebook Expat Groepen

Er zijn aardig wat expatgroepen op Facebook. Algemene, internationale en specifiek voor expats in Luxemburg. Allemaal zijn ze in het Engels. Specifiek voor Luxemburg heb je:
– Newcomers english speakers Expats in Luxembourg
– Luxembourg Expats
– Luxembourg Expats Ladies
– Luxembourg Expats Meet
– Expats in Luxembourg

Iedere groep bestaat uit een uitwisseling van vragen en tips over het expatleven in Luxemburg. Sommige delen ook evenementen en activiteiten, al dan niet specifiek voor expats. Door een dergelijk evenement te bezoeken kun je in contact komen met andere expats en je eigen sociaal netwerk opbouwen/ uitbreiden.

Tip 9: Gemeng

Bij het gemeentehuis van de gemeente waarin je woont (het “Gemeng”) kun je informeren naar lokale evenementen, activiteiten, clubjes en (taal)cursussen. In het Gemeng waar ik woon wordt bijvoorbeeld yogales gegeven, kan een naaicursus worden gevolgd of een workshop kaarsen maken en een aantal keer een koffieochtend worden bezocht. Dit is ook een manier om (lokaal) nieuwe contacten te leggen. Google anders even op internet onder welk Gemeng jouw woonadres valt en waar het gemeentehuis zit zodat je daar kunt informeren.

“Patience my dear!”

Wat ik vooral heb moeten leren is geduld hebben. En vertrouwen dat het allemaal wel goed komt. Het vraagt tijd en hard werken om mensen te leren kennen en een eigen sociaal netwerk op te bouwen. Dat geldt voor iedere plek op aarde waar je gaat wonen. Ook in je thuisland. Maar in een expatland met een andere taal, cultuur en leefomstandigheden nog meer. Je doet geen ervaringen op, leert geen mensen kennen en bouwt geen sociaal netwerk op, wanneer je in je nieuwe “thuis” op de bank blijft zitten.

Blijf dus actief zoeken naar mogelijkheden. Online en offline. Via je partner, je buren, de school van je kinderen en via de gemeente waarin je woont. Zo creëer jij zelf een eigen sociaal netwerk waarin je je thuis voelt.

Spaarkaart Esprit winkel
Het resultaat van mijn Franstalige shop avonturen bij Esprit in Luxemburg

Resultaat

Voor mij is het resultaat na 9 maanden wonen in Luxemburg dat ik me verstaanbaar kan maken in het Frans en de ander ook steeds beter kan volgen. Wanneer ik de hond uitlaat, maak ik regelmatig een praatje met de overbuurvrouw in de straat. Ik shop wat af bij de Esprit winkel waar ik met de verkoopsters de grootste lol heb om mijn verwoede communicatie-pogingen in het Frans. Ook maak ik met de kassières in de lokale supermarkt makkelijker een praatje. Inmiddels ben ik lid geworden van de Nederlandse Vereniging Luxemburg en ga binnenkort naar een van hun activiteiten. Daarnaast maak ik nu telefonische reserveringen en bestellingen. Dit soms leidend tot hilarische gesprekken om mijn steenkolen-Frans. En via het werk van mijn partner heb ik eergisteren mijn eerste internationale house warming party bezocht. En volgende week gaan we naar een Nederlandse borrel.

Kortom: mijn inspanningen en geduld worden beloond. Ook krijg ik er steeds meer lol in. Ik ontmoet mensen, maak spontaan een praatje in het Frans en voel me hierdoor meer thuis. Ik kan je zeggen dat dat thuis voelen heel fijn is en meer zelfvertrouwen geeft. Het is soms best eng om die eerste stap te zetten, maar ik zou zeggen: “Gewoon doen” en laat je verrassen door het resultaat.

Wil je jouw ervaringen hierin delen? Laat dan hieronder een reactie achter. Ik hoor graag van je.

Mocht je vragen hebben, mail me gerust: leveninluxemburg@gmail.com .

Ken je mensen die ook als expats naar Luxemburg gaan verhuizen? Of een ander land? Deel gerust dit blog met hen. Wellicht zit er een gouden tip voor hen bij.

Word je zelf binnenkort expat? Wat leuk! Welcome to the club!

Veel succes met deze fase en aarzel niet om mij te mailen wanneer je vragen hebt.

Wil je mijn ervaringen blijven volgen, type dan onderaan deze pagina bij het reactie-blok: “Volg Leven in Luxemburg” en je krijgt automatisch een melding van een nieuw  verhaal.

Adi! (“Tot ziens” in het Lëtzebuergs),
Natasja