Mais stand op kermis in Luxemburg

Onlangs gingen mijn partner en ik uit eten met onze Luxemburgse collega T.S. in Luxemburg-stad. Op weg van zijn huis naar het restaurant liepen we langs op wat leek een hele grote kermis. “Nee, dat is zoveel meer dan een gewone kermis,” vertelde hij vol passie. “Dit is een belangrijk jaarlijks Luxemburgs cultureel evenement voor jong én oud!”

Naar aanleiding van het enthousiasme van deze collega was ik toch wel nieuwsgierig geworden en wilde zelf zien wat deze “Kirmes” nu zo bijzonder maakte.

Dit artikel bevat een verslag van mijn bezoek aan dit Luxemburgs evenement. Ook geef ik achtergrondinformatie over het evenement, waaronder de zéér vroege ontstaansgeschiedenis hiervan. En ik heb onze Luxemburgse collega mogen interviewen.

Wellicht vind je het leuk om naar aanleiding van dit artikel volgend jaar zelf La Schueberfouer te bezoeken en te beleven. Óf je gaat deze week nog kijken. De Kirmes is namelijk nog geopend tot en met 11 september 2019.

Meer dan 2 miljoen bezoekers per jaar

De “Schueberfouer” is dé traditionele jaarmarkt in de stad Luxemburg, met meer dan 2 miljoen bezoekers per jaar. Het is een van de grootste evenementen in de wijde omtrek en wordt elk jaar opnieuw van eind augustus tot begin september gehouden.”

Maar behalve dat de markt een grote kermis heeft, dat het met ongeveer 200 attracties en 100 winkels en restaurants een gelegenheid is die garant staat voor plezier, kun je er ook genieten van verrukkelijke producten en van een fijne keuken en je kunt er uitzonderlijke hebbedingetjes ontdekken.

Een indrukwekkende achtbaan

Jaarmarkt

Aldus de informatie over dit evenement op de website van het Luxemburgs verkeersbureau. Ik lees dit hardop voor in de auto terwijl mijn partner een paar dagen na het etentje richting La Scheuberfouer rijdt. De informatie klinkt goed! Maar waarom is het zo’n belangrijk onderdeel van de Luxemburgse cultuur? Ik lees verder:

Het ontstaan van deze jaarmarkt vond plaats in het jaar 1340. Het was een 8-daagse enorm grote markt die economisch van groot belang was. Vanwege de nieuwe handelsweg tussen Italië en Vlaanderen heeft men middels een koninklijk besluit de economische concurrentiepositie van Luxemburg willen verstevigen.

Runderen, varkens, schapen, geiten en paarden

Vanaf het einde van de 16e eeuw werden door handelaren runderen, varkens, schapen, geiten en paarden aan het aanbod van de markt toegevoegd en werd het belang van dit strategisch en economisch middelpunt steeds groter en groter.

De oorsprong van de naam “Schueberfouer” komt van “Schadebuerg”, de naam van een fort op het “Plateau du St.-Esprit” waar de markt in eerste instantie gehouden werd. Later veranderde deze naam in “Schadebergermesse”,  “Schobermesse” en tenslotte in de huidige naam.”

Dankzij de Industriële Revolutie werden vanaf 1844 attracties een belangrijk onderdeel van de Schueberfouer.


Een gouden combi

En attracties zijn er veel. We zijn inmiddels gearriveerd. Hebben de auto in een van de vele parkeergarages geparkeerd en lopen nu over het kermisterrein. Ik kijk mijn ogen uit. Wat is deze kermis groot! Mijn partner denkt dat het vergelijkbaar is met de kermis in Tilburg. Alleen die van Tilburg is verspreid over de stad. Deze Schueberfouer is op één plek: wat een gezellige drukte, veel mensen en allerlei muzieksoorten door elkaar heen. Stemmen over de luidsprekers die hun deelnemers aan de attractie opzwepen. Heel veel attracties, marktkramen en overal eet- en drinktentjes. Er is voor ieder wat wils. Jong en oud. Kermis en braderie. Eten en drinken. Een gouden combinatie.

Stukje Nederland op La Schueberfouer

Fouerfësch, in biergist gefrituurde wijting, wordt traditiegetrouw gegeten met frietjes en gecombineerd met bier of een glas droge moezelwijn en is de specialiteit van de jaarmarkt.

Dat ga ik volgend jaar proberen. Maar deze eerste keer was ik blij verrast een heuse Hollandse poffertjeskraam op de Kirmes te ontdekken. Én een kraam met typisch Hollandse hartige snacks. Wij konden de verleiding niet weerstaan en hebben heerlijk genoten van een Luxemburgs biertje met Hollandse bitterballen. Een stukje thuisland in ons expatland. Hoe leuk is dat?!

Familietradities

Het viel mij verder op hoe gemoedelijk alles was en bij de vele eet- en drinktentjes hele families bij elkaar zaten. Gezellig kletsen onder het genot van een biertje of Crémant (Luxemburgse champagne) en fouerfësch of een andere lekkernij. Ondertussen de kinderen van de ene attractie naar de andere trekkend. Dit is inderdaad meer dan alleen maar een kermis.

Interview

Ik stelde daarop een paar dagen later aan T.S. \ een drietal vragen over dit evenement. Hij is zelf geboren en getogen in Luxemburg stad en Luxemburger in hart en nieren.

Waarom is volgens jou La Schueberfouer zo’n belangrijk cultureel evenement in Luxemburg/ Luxemburg stad voor haar inwoners?
“Het is de perfecte plek om elkaar na de zomervakantie te ontmoeten. Vooral als het mooi weer is.”

Wat is je dierbaarste jeugdherinnering aan La Schueberfouer?
“Te veel attracties om op te noemen. Maar als kind zijnde vond ik vooral de schiettenten en de rollercoasters het leukste. En het lekkerste was de typische “Schappnougat,” een speciaal soort nougat die je alleen bij de kraam van Coné/Zellweger kunt krijgen tijdens de “Fouer.”

Welke Kirmes attractie is je meest favoriete?
“Ik denk dat dit nog steeds wel mijn favoriete attracties zijn naast natuurlijk een afterwork biertje bij de beroemde kraam van het “Schwarzwaldhaus”.”

Volgend jaar weer!

Voor mij is wel één ding zeker: volgend jaar ga ik weer. Met gasten. En dan ga ik voor de gefrituurde wijting en de Luxemburgse champagne. En misschien ook wel voor de poffertjes. Als toetje. En terwijl ik dit verorber, geniet ik weer van de gezellige drukte, de vriendelijke mensen, het gezelschap en de unieke ervaring. Zie ik je daar?

Adi! (“Tot ziens!” in het Lëtzebuergs)
Natasja

Wil je me graag blijven volgen? Type dan onderaan bij Reactie: “Volg Leven in Luxemburg” en laat je e-mailadres achter. Ik zet je dan op mijn maillijst. En je krijgt bij ieder nieuw verhaal automatisch een mail met de directe link.

Adres La Scheuberfouer:
Glacis Square (Fouerplaatz)
Luxembourg City

Bron:
www.visitluxembourg.com
T.S.: Luxemburger in hart en nieren
Foto’s: http://www.leveninluxemburg.nl/