Vrouw met bril met kom met yoghurt in haar handen die ze aan de camera laat zien
Op de gezondere toer.


Herken je dat?

Iedere keer wanneer ik als expat in een nieuw land arriveer, ga ik mij te buiten. Ik vind het allemaal even leuk. Het land, de taal, het wonen, de mensen, de cultuur en het eten. Ik zuig het op als een spons. Zo ook alle etentjes, feestjes en partijen bij andere expats.

In dit blog leg ik uit waarom het voor mij persoonlijk een uitdaging is gebleken om als expat me niet te buiten te gaan aan al dat lekkere eten in het expatland. Wat ik in het verleden daaraan heb gedaan en wat ik mij het afgelopen jaar heb voorgenomen, anderhalve week voor Kerst.

Lachende vrouw aan tafeltje waarop borden met vis en friet staan.
Lunchen met een expatvriendin

Het hele jaar door Kerst

Iedere expat wil zich van zijn beste kant laten zien en maakt veel eten klaar voor zijn/ haar gasten. Als hostess maak ik mij hier ook schuldig aan. Ik wil niet dat mijn gasten iets te kort komen, dus ik maak altijd te veel.

Andersom wil ik als gast de host/ hostess niet beledigen, dus ik eet driftig mee totdat ik geen pap meer kan zeggen. Dan komt het toetje. Daarna volgt bijvoorbeeld Turkse koffie met Turkish Delight (kleine Turkse lekkernijen) en een digestief-je. Dit terwijl ik mijn bier nog niet eens op heb. Het is iedere keer net Kerst bij andere expats. Maar dan het hele jaar door.

Lesson learned

Het te buiten gaan aan al dat lekkere eten in het expatland is mij al een keer eerder overkomen. En ik wist dat ik te ver was gegaan. Dit realiseerde ik me tijdens onze plaatsing als expats in Virginia, Amerika. Op een dag in 2008 liep ik thuis de trap op en kwam hijgend als een paard boven. Ik was 36, was te veel kilo’s aangekomen en had totaal geen conditie meer. Dit was omdat ik het allemaal zo lekker vond.

Het voelde niet goed. Het roer moest om en wel meteen. Ik ging onder andere bewust gezonder eten. Na twee jaar was ik 11 kilo afgeslankt en voelde me veel fitter. Ik had deze leefstijl totdat we in 2019 naar Luxemburg verhuisden. Daar ging het dus weer mis.

Kerst op zijn Nederlands

Anderhalve week voor Kerst hadden we een etentje bij ons thuis in Luxemburg. Met de collega’s van mijn partner vierden we alvast een beetje Kerst. Ze zijn allemaal expat en onbekend met een typisch Nederlandse traditie: het gourmetten. Enthousiast gingen ze met hun gourmetpannetjes en -spateltjes aan de slag.

Ze vonden het gourmetten erg leuk, gezellig en lekker. Zo ook ondergetekende. Ik had daardoor weer te veel gegeten en zat zo vol dat ik niet meer kón. Ik voelde me er ook niet goed bij en op dat moment realiseerde ik me dat de knop om moest. Alweer.

vrouw poseert in bruine rok en groene trui
We willen wel slank blijven.

Waarom wachten?

Ik heb die avond na het gourmetten meteen een beslissing genomen; “ik ga weer evenwichtiger eten.” Ik heb daarbij niet gewacht tot 01 januari 2020 om het als een goed voornemen te starten. Nee, ik ben er gelijk de volgende dag al mee begonnen. Als ik het vanaf 01 januari kon, kon ik het toen ook al.

Gezonder en meer in balans

Ik heb de afgelopen twee en halve week genoten van de feestdagen, maar niet meer tot het gaatje. Ik heb alles gegeten, maar met mate en meer in balans.

Met Oud & Nieuw heb ik getoost op het nieuwe jaar en me voorgenomen om deze hernieuwde gezondere weg voort te zetten. Ik wil namelijk alles uit dit (expat-) leven halen wat erin zit, maar dan mag ik wel beter zorgen voor mijn lijf. Dat is voor mij een duidelijke boodschap geworden.

Granola op een bakplaat in de oven.
Ik maak nu mijn eigen granola.

Hoe heb jij de feestelijkheden als expat ervaren? Heb je voornemens voor 2020? Ik hoor het graag.

Ik wens voor iedereen een gelukkig, gezond en voorspoedig 2020 toe met veel liefde voor elkaar en voor jezelf.

Schéint Neit Joer! (betekent: Gelukkig Nieuwjaar!)
Natasja

Ken je mensen die ook als expats naar Luxemburg gaan verhuizen? Of een ander land? Deel gerust dit blog met hen. Wellicht zit er een gouden tip voor hen bij.

Wil je mijn ervaringen blijven volgen, type dan onderaan deze pagina bij het reactie-blok: “Volg Leven in Luxemburg” en je krijgt automatisch een melding van een nieuw verhaal.