Vrouw met bril en zachtroze blouse kijkt in camera

“Start before you are ready.” Dat was zo’n beetje het eerste wat ik leerde tijdens een blogcursus. Dit betekent zoiets als “Begint eer ge bezint.” Deze vertaling is precies het tegenovergestelde van de originele Nederlandse uitdrukking “Bezint eer ge begint.” Voor mij was de Engelse versie ondenkbaar: iets uitvoeren voordat ik er klaar voor was.

In dit blog vertel ik je over mijn frustraties en twijfels over mijzelf als expatblogger. Ik vertel je over hoe een schrijfcoach mij praktische handvaten aangeeft. Daarnaast heeft zij mij doen inzien dat een persoonlijk blog niet perfect hoeft te zijn. Gewoon omdat ik ook niet perfect ben.

Schrijfcoach

Na mijn verhuizing naar Luxemburg had ik me bedacht dat ik graag via een blog wilde vertellen over mijn expatervaringen. Maar ik had nog nooit een blog geschreven. Daarom ging ik op zoek naar begeleiding hierin. En die vond ik in de vorm van een schrijfcoach. Bovendien heeft haar begeleiding mij zoveel meer geleerd dan alleen het schrijven van een blog.

Blogcursus

De website van de schrijfcoach sprak mij aan. Haar blogcursus was precies wat ik zocht. En tijdens het oriënterend telefoongesprek met haar voelde ik meteen een klik. Zij moest mij gaan helpen.

Fanatiek ging ik aan de slag met haar 13- weekse blogcursus. Iedere week kreeg ik een nieuwe module met allerlei opdrachten. Ik heb hierbij veel geleerd over bloggen en social media.

Vrouw met bril zit voor laptop en kijkt in camera
Aan het werk op mijn website

Frustraties

Maar ik was heel precies en wilde alle blogs perfect hebben. Ik bleef ieder blog steeds aanpassen en haalde vaker niet dan wel mijn deadline om het te posten.

Hierdoor raakte ik gefrustreerd over mijzelf. Ik zag alleen maar mijn tekortkomingen en had er steeds minder plezier in. Ik heb zelfs overwogen helemaal te stoppen met mijn expatblog.

Mijn schrijfcoach had dit in de gaten. Op een liefdevolle maar confronterende manier hield zij mij een spiegel voor. Ik was hier zo blij mee. Mede dankzij haar ben ik doorgegaan. En dankzij het besef dat ik het bloggen gewoon leuk vind om te doen.

Laatste voornemen

Voor dit jaar heb ik een aantal voornemens gemaakt. Zie hiervoor het artikel http://leveninluxemburg.nl/cultuur/scheint-neit-joer-of-niet/ en http://leveninluxemburg.nl/persoonlijk/mijn-6-beste-tips-voor-zelfliefde2020/ . Als laatste heb ik mezelf voorgenomen weer om hulp te vragen. In dit geval hulp bij het verder uitbouwen van mijn blog en het posten op social media.

Planning

Die begeleiding heb ik gezocht bij dezelfde schrijfcoach. Samen bespreken we per kwartaal waar ik het allemaal over wil hebben op mijn blog en social media accounts. Zij kijkt met mij mee naar de onderwerpen en hoe ik hiermee aan de slag kan gaan. Deze vorm van planning geeft me overzicht. Hierdoor heb ik rust gekregen in mijn hoofd.

Klankbord

Daarnaast bespreken we per kwartaal alles wat mij bezig houd. Bijvoorbeeld wat er goed ging en wat minder. Maar ook waar ik tegenaan loop. En waar ik gefrustreerd over ben.

Mijn schrijfcoach fungeert voor mij als een soort klankbord en geeft feedback, ideeën en tips over hoe het ook anders kan. Maar vooral geeft zij mij aan dat het niet perfect hoeft. Dat ik ook maar een mens ben en mezelf mag blijven. Oók in mijn blogs.

Deze vorm van begeleiding geeft mij mooie inzichten in mijn eigen persoonlijkheid. Hier leer en groei ik van. Wat voor mij het allerbelangrijkste is, is dat ik weer plezier heb in het bloggen en posten.

Vrouw met bril op de bank aan het schrijven in een groot schrift
Ik schrijf altijd de eerste versie op papier

Zelfliefde

Het vragen om hulp is voor mij uiting geven aan zelfliefde. Ik gun mijzelf die begeleiding uit liefde voor mijzelf. En ik gun mijzelf hiermee een begeleidster die mij stimuleert het bloggen en posten gewoon te doen. “Start before you are ready,” ook al is het niet perfect klaar.

Begin jij ergens aan voordat je er klaar voor bent? Of ben je ook zo perfectionistisch als ik? Ondervind je hier hinder van in je expatleven? Of komt het je juist heel erg goed uit? Ik hoor graag van je.

Ken je mensen die ook als expats naar Luxemburg gaan verhuizen? Of een ander land? Deel gerust dit blog met hen. Wellicht zit er een gouden tip bij.

Wil je mijn ervaringen blijven volgen, type dan onderaan deze pagina bij het reactie-blok: “Volg Leven in Luxemburg” en je krijgt automatisch een melding van een nieuw verhaal.

Adi! (“Tot ziens” in het Lëtzebuergs),
Natasja

P.S.: Nieuwsgierig naar de schrijfcoach? Je kunt alles over haar lezen op deze link: https://www.tekstgericht.nl/