Vrouw met bril en groene trui kijkt in camera

“Wat betekent liefde voor jou?” Dit was het afgelopen jaar een vraag die mij aan het denken zette. Ik volgde een schrijfcursus. Hierbij kreeg ik 100 dagen lang iedere dag een vraag doorgemaild.

Eerst moest ik de vraag lezen en daarna meteen beginnen met schrijven. Niet nadenken over het antwoord, maar gelijk alles opschrijven wat in me opkwam. Totdat mijn hoofd leeg was en er geen gedachten meer opkwamen.

Mijn antwoord op de vraag “Wat betekent liefde voor jou?” kwam recht uit het hart en deed me beseffen dat ik wel wat meer liefde kon gebruiken. Zelfliefde dan wel te verstaan.

In dit blog vertel ik over mijn letterlijke terugval als expat en hoe ik hiermee ben omgegaan. Ik leg uit waarom zelfliefde voor mij zo belangrijk is gebleken. En ik geef je 6 van mijn beste tips over hoe je liever kunt zijn voor jezelf.

Vrouw in shorst en geel shirt voor appartementengebouw
Ons appartement in Luxemburg

Expats in Luxemburg

Mijn man en ik wonen alweer bijna een jaar als expats in Luxemburg. Tijdens dat jaar zijn we met grote regelmaat op-en-neer gereden tussen ons appartement in Luxemburg en ons huis in Nederland. Daar moest de boel ook onderhouden worden. Bovendien had ik in Nederland nog al mijn medische en dienstverlenende contacten. Iedere keer dat ik daar naartoe ging, had ik al mijn afspraken in die paar dagen gepropt.

Vrouw op ladder die schuin vanuit een droge sloot tegen een tuinhek staat
Onze tuin in Nederland onderhouden we zelf.

Lichamelijke klachten

Dit alles vroeg veel tijd en energie van mij. Hierdoor liep ik mezelf regelmatig voorbij. Ik maakte nauwelijks tijd vrij voor mezelf. In deze nieuwe fase was ik alleen maar bezig met zo snel mogelijk alles op rolletjes te laten verlopen.

Ik begon lichamelijke klachten te krijgen; eerst nog af en toe en wat vaag. Later werden deze regelmatiger en duidelijker: ik was continu moe, sliep maar halve nachten, verviel in ongezonde eetgewoonten en ging me zelfs depressief voelen. Vooral gestrest; ik moest zoveel van mezelf en het liefst alles perfect uitgevoerd.

Als, als, als

Het woord ‘als’ speelde continue door mijn hoofd …
Als het appartement in Luxemburg maar zo snel mogelijk was ingericht. Het liefst nog gezellig ook. Als mijn man maar zo snel mogelijk zijn werkritme had gevonden en ik daar mijn ritme op had afgestemd. Als mijn hond maar elke dag minimaal drie kwartier lekker in de bossen kon lopen met mij. En ik wilde hier best een stukje voor rijden. Ik was alleen maar bezig met mijn omgeving en duwde mijn eigen behoeften weg. Ik genoot steeds minder echt van mijn expatleven in Luxemburg.

Wake-up call
En toen ging ik door mijn rug. De pijn verdween snel, dus ik ging door. Na een paar dagen was het wéér raak. Deze keer was de pijn ondraaglijk en ging niet meer vanzelf weg. Ondanks de pijnstillers en spierverslappers bleef mijn lijf verkrampt aanvoelen. Dit was voor mij een wake-up call, een teken. Mijn lichaam gaf aan dat ik té lang en té ver was doorgegaan met het negeren van mijn eigen behoeften. Nu werd ik letterlijk tot een halt geroepen, want ik kon niet meer bewegen zonder ondraaglijke pijn.

Vrouw met bril en gele muts die broodje braadworst eet
Ongezonde eetgewoonten

Zelfliefde

En toen ontving ik die vraag van de schrijfcursus in mijn mailbox: “Wat betekent liefde voor jou?” Ik ben meteen gaan schrijven. Al snel kwam ik op het thema ‘zelfliefde’. Hoe belangrijk het is om lief voor mezelf te zijn en hoezeer ik die zelfliefde had verwaarloosd. Ik was vergeten hier tijd en aandacht aan te besteden.

Door mijn letterlijk lichamelijke beperking werd ik teruggefloten. Ik werd gedwongen tot stilstand. De vraag dwong me na te denken over wat voor mij belangrijk was om wel te kunnen blijven functioneren en te blijven genieten van mijn expatleven.

6x Zelfliefde

Ik geef je hieronder 6 van mijn beste tips die ik voor mezelf heb opgeschreven. Wellicht zit er een tip bij die voor jou ook van toepassing is of je aan het denken zet:

Tip 1: Zelfliefde betekent voor mij luisteren naar mijn hart en onderbuikgevoel.

Ik heb gemerkt dat mijn eerste gedachte meestal een gedachte is vanuit het onderbewuste en daarmee vanuit het hart; puur en zonder oordeel of vraag. Ik reageer nu sneller en spontaner op wat er in mij opkomt. Daarbij reageer ik meer vanuit mijn intuïtie. Mijn onderbuikgevoel is die eerste gedachte. Ik merk dat ik hierdoor minder stress ervaar. Ik doe namelijk dingen die ik graag wil doen.

Vrouw met bril poseert bij streetband
Spontaan op de foto met een streetband

Tip 2: Zelfliefde betekent voor mij stilstaan bij de oorzaak van mijn stressgevoel.

Als ik stress ervaar, sta ik meteen stil bij de oorzaak ervan; waarom ervaar ik stress? Waar komt het vandaan? Iedere keer kom ik erachter dat stress wordt veroorzaakt doordat ik iets doe of ervaar tegen mijn gevoel in. Als het enigszins kan, stop ik op dat moment meteen de activiteit en doe wat wel goed voelt

Als ik de activiteit of omstandigheid niet meteen kan stoppen, spreek ik mezelf toe: “Ook hieraan komt een einde en dan ga ik iets doen voor mezelf. Iets waar ik me wel goed bij voel.” Dit kan zo simpel zijn als even tien minuten een kop thee drinken en de Libelle lezen.

Tip 3: Zelfliefde betekent voor mij goed zorgen voor mijn lijf.

Hierbij streef ik naar gezond eten, voldoende bewegen en op tijd rusten. Ik houd van yoga en van wandelen met mijn hond in het bos. Hiermee houd ik ook mijn lijf soepel en fit. Iedere dag doe ik aan actieve beweging. In mijn beste vorm minimaal 45 minuten. Voel ik me minder dan zeker 20 minuten lang.

Tip 4: Zelfliefde betekent voor mij de lat omlaaghalen.

Daarom heb ik het bij het derde punt over ‘proberen’ en niet over ‘moeten.’ Als het vandaag niet is gelukt, dan is het maar zo. Morgen weer een dag. Ik streef wel naar die actieve beweging, want ik voel mij er veel beter bij. Het moeten probeer ik zoveel mogelijk los te laten. Door deze houding aan te nemen merk ik dat ik relaxter word. Zachter ook. Voor mijzelf en mijn omgeving. Ik kan bijvoorbeeld weer lachen om een flauwe grap.

Vrouw met bril en in blauwe trui aan het schrijven in schrift
Mijn blog is mijn werk

Tip 5: Zelfliefde betekent voor mij mijzelf durven te zijn.

En dit durven te laten zien naar de buitenwereld toe. Ongegeneerd, puur, natuurlijk, zonder verwachtingen van anderen en zonder oordeel over anderen. Gewoon mezelf zijn en houden. Mijn eigen pad volgen en zelf mijn keuzes maken. Voor mijzelf.

Zo was ik onlangs op een bijeenkomst voor nieuwe expats. Mij werd toen drie keer gevraagd of ik werk zocht. En iedere keer zei ik stellig ‘Nee.’ Voorheen zou ik daarover twijfelen worden. Nu voel ik dat bloggen mijn werk, mijn eigen pad is geworden. Daar word ik heel erg blij van en kan mijzelf er helemaal in kwijt. Ik houd mij daaraan vast ongeacht de verwachtingen van anderen.

Tip 6: Zelfliefde betekent voor mij genieten.

Genieten van mijn nieuwe levensfase. Van de dingen die ik doe, groot en klein. Van de mensen en dieren om me heen; familie en dierbare vrienden en onze beestenboel. Genieten van het moment, zoals dat kopje thee of de zon die op mijn gezicht schijnt. Van de natuur waar ik helemaal tot rust kom. Van de seizoenen. Van yoga. En van mijn expatleven met zoveel nieuwe, leuke, spannende en boeiende ervaringen.

#Zelfliefde2020

Ik heb nog zoveel te leren over mijzelf. Zoveel moois te ontdekken en te beleven. En dat begint bij mij met zelfliefde dat ik als thema heb gekozen voor 2020. Je gaat het veelvuldig tegenkomen op mijn website en social media accounts. Want ik ben van mening dat ook expats wel wat meer zelfliefde kunnen gebruiken.

Vrouw met bril die over haar schouder naar buiten kijkt.
Ik heb nog zoveel moois te ontdekken

Wat betekent zelfliefde voor jou? Hoe geef jij gehoor aan zelfliefde? Waar word jij blij van en krijg je energie van? Wat zou jij diep in je hart het liefste willen? Ik hoor graag van je.

Ken je mensen die ook als expats naar Luxemburg gaan verhuizen? Of een ander land? Deel gerust dit blog met hen. Wellicht zit er een gouden tip bij.

Wil je mijn ervaringen blijven volgen, type dan onderaan deze pagina bij het reactie-blok: “Volg Leven in Luxemburg” en je krijgt automatisch een melding van een nieuw verhaal.

Adi! (“Tot ziens” in het Lëtzebuergs),
Natasja

P.S.: Nieuwsgierig naar de schrijfcursus? Hierbij de link: “100 Dagen Schrijfgeluk:” https://www.tekstgericht.nl/100-dagen-schrijfgeluk/

Please follow and like us: