Ik woon nu alweer een jaar in Luxemburg en heb nog steeds geen gebruik gemaakt van het openvaar vervoer. Ik wil het wel, maar ik weet niet of en met welke bussen ik van mijn appartement naar Luxemburg- stad kan komen. Daar gaat binnenkort verandering in komen dankzij deze geweldige app.

In dit blog leg ik uit waarom ik nog steeds geen gebruik heb gemaakt van het (sinds vandaag gratis!) openbaar vervoer in Luxemburg. En ik geef uitleg mét foto’s over een app die gratis, makkelijk en gebruiksvriendelijk dat probleem gaat oplossen.

Redenen om wel met de bus te gaan

De parkeergarages in Luxemburg- stad zijn regelmatig vol, vooral in de weekenden en bij evenementen. Het parkeren kost geld. Niet zo extreem duur als bijvoorbeeld in Amsterdam, maar ze geven het ook niet weg.

Ook vind ik het in sommige parkeergarages moeilijk manoeuvreren met de auto. Het kan er erg smal zijn, met scherpe bochten en kleine parkeerplaatsen met veel betonnen pilaren.

Bovendien moeten we altijd van tevoren afspreken wie er rijdt en dus BOB-t wanneer we ergens een hapje gaan eten.

Bushalte

Excuses om niet met de bus te gaan

Ik ben zó gewend om de auto te pakken. Dat begon al tijdens onze eerste plaatsing in Amerika. Hier moest ik 20 minuten rijden om een ijsje te kunnen kopen. En ook nu zowel in Nederland als in Luxemburg woon ik ver van de supermarkt, winkels, apotheek en huisarts.

Bovendien weet ik niet waar ik moet zoeken op internet naar busdiensten. En als ik iets vind over het openbaar vervoer is het in het Frans. Daar begrijp ik nog niet zo veel van.

Ik kan het wel doodleuk gaan uitproberen. Maar ik heb geen idee hoeveel tijd het me gaat kosten en of ik wel terechtkom waar ik naartoe wil. Dit alles heeft me steeds tegengehouden om gebruik te maken van het openbaar vervoer in Luxemburg. Herken je dat?

Hee, ga je gratis mee?

Maar onlangs was ik op die expat-informatieavond waar ik in mijn vorige blog over schreef (link: http://leveninluxemburg.nl/praktische-zaken/hee-ga-je-gratis-mee/). Daar werd uitgelegd waar het openbaar vervoer in Luxemburg uit bestaat.

De aanleiding hiervan is het feit dat het openbaar vervoer per vandaag, 01 maart 2020, gratis wordt. Er zijn een paar uitzonderingen voor de eerste klasse in treinen en de bussen die rechtstreeks tussen de grens en de stad rijden.

Maar verder wordt al het openbaar vervoer dus nog aantrekkelijker om gebruikt te worden. Hoe fijn is dat?

De gratis app: mobiliteit.lu

Muziek in mijn oren

Het werd nog interessanter voor mij toen er die avond werd verteld dat er een gratis app is. Eentje voor het gebruik van al het openbaar vervoer in Luxemburg. Dit klonk als muziek in mijn oren.

Ik app, jij appt, iedereen appt

Ik heb deze app meteen geïnstalleerd en doorlopen en vind het makkelijk en gebruiksvriendelijk. En je kunt de Engelse taal selecteren wat handig is voor expats en vakantiegangers.

Wanneer je in Luxemburg op vakantie bent buiten de stad, kun je bijvoorbeeld zoeken of er in de buurt van je hotel of camping een trein of bus richting Luxemburg- stad gaat. Dit is leuk voor een dagtripje. Je kunt dan de auto een keer lekker laten staan en onderweg genieten van het mooie landschap.

Hierbij de uitleg over hoe de app werkt aan de hand van foto’s:

De app heet mobiliteit.lu en is gratis te downloaden in de Play Store. In foto 1 zie je het logo. Zodra je de app hebt gedownload en geopend, kom je in de Trip Planner (zie foto 2). Hier kun je ingeven van waar je wilt vertrekken, waar je naartoe wilt en hoe laat je wilt vertrekken (zie de drie oranje pijltes onder elkaar). Daarna druk je op Search (zoeken).

Dan kom je in het scherm Results (zie foto 3). Net onder de eindbestemming kun je aangeven of je te voet wilt, met het openbaar vervoer, met de fiets of met de auto. Wij gaan in dit voorbeeld met het openbaar vervoer (Public Transport).

Na dit te selecteren krijg je een aantal reisopties te zien. In dit voorbeeld vertrekken er vijf bussen: twee om 11:03 uur en een om 11:07 uur. Als je doorscrolt naar beneden zie je de laatste twee bussen. We nemen de eerste bus.

Deze vertrekt om 11:03 uur en de bushalte bevindt zich in Hobscheid bij Aalschoul. Vanaf de Parking Grand-Rue is dat 250 m lopen. De rit duurt in totaal 43 minuten en je hoeft nergens onderweg over te stappen. Aankomsttijd is 11:46 uur. Druk op deze route.

Vervolgens kom je in het Details- scherm (zie foto 4) . Deze geeft de details van die ene geselecteerde rit aan: 2 minuten lopen naar de bushalte. Daar vertrekt om 11:05 uur normaal gesproken de bus, maar nu staan er 4 minuten vertraging bij vermeld. Je neemt bus 250. Deze rijdt naar het Centre (centrum) via Montery Parc, doet er 31 minuten over en onderweg maakt hij 22 stops. Hij vertrekt ieder uur.

Je komt om 11:40 uur aan (11:36 uur + 4 minuten vertraging) op bushalte Stäreplaz/ Etoile. Vervolgens geeft de app aan dat het nog 631 meter lopen is naar de eindbestemming Hamilius.

In het Details scherm (foto 4) kun je van rechts naar links scrollen tussen de verschillende busritten die eerder in het Results scherm werden aangegeven (foto 4: zie oranje pijltje bij de puntjes: 5 puntjes = 5 busrit- mogelijkheden).

In datzelfde scherm kun je ook de reis in je kalender laten zetten (zie pijltje bij Calendar) en het navigatiescherm activeren (zie pijltje bij Navigate). Hiermee kun je live de hele rit volgen.

Even terug naar het hoofdmenu: op foto 2 zie je naast het woord Trip Planner drie horizontale streepjes. Wanneer je hierop drukt, kom je in het hoofdmenu (zie foto 5). Hierin kun je je rit plannen (Trip Planner), specifiek vertrektijden opzoeken (Departures) en nog meer functies gebruiken.

Mocht je bijvoorbeeld een aantal adressen of ritten (bijvoorbeeld naar je werk) willen opslaan (My adresses), dan zul je eerst een account moeten aanmaken en inloggen (zie foto 6). Dit is handig wanneer je regelmatig dezelfde rit aflegt. Je kunt deze met 1 druk op de knop ophalen en meteen zien of er bijvoorbeeld vertragingen zijn.

Er zijn nog meer functies in deze app mogelijk. In dit blog heb ik mij beperkt tot het opzoeken van een busrit. Hetzelfde kan ook voor een treinrit of tramrit mits dit in het Trip Planner scherm (foto 2) wordt aangegeven na het invoeren van je plaats van vertrek en aankomst.

Speel hiermee. Probeer functies uit. Zo maak je jezelf van tevoren al een beetje wegwijs in de app. Dit is wel zo handig wanneer je na een lange dag Luxemburg- stad of na een avondje stappen moe maar voldaan zo snel mogelijk terug wilt naar je hotel/ camping of woning. Ik ga het in ieder geval uitproberen en de auto vaker laten staan 😉

Ik ben benieuwd of je de app hebt gedownload en gebruikt. Laat je het me weten? Mochten er vragen over zijn dan hoor ik dat ook graag. En geniet van dit mooie land in de gratis Luxemburgse bussen, treinen en tram.

Ken je mensen die ook als expats naar Luxemburg gaan verhuizen? Of een ander land? Deel gerust deze website met hen. Wellicht zit er een gouden tip bij.

Wil je mijn ervaringen blijven volgen, type dan onderaan deze pagina bij het reactie-blok: “Volg Leven in Luxemburg” en je krijgt automatisch een melding van een nieuw blog.

Äddi (Tot ziens in het Lëtzebuergesch)
Natasja