Vrouw met bril staart voor haar uit


Toen we ongeveer negen maanden hier in Luxemburg woonden als expats, ging ik op een dag door mijn rug. Ik verging van de pijn en kon helemaal niets meer. Het was niet ernstig genoeg voor een ambulance, maar ik moest écht naar een huisarts. Er was echter één probleem: ik had hier nog geen huisarts en kende ook niemand om het aan te vragen. Wat te doen?

Geluk bij een ongeluk

In dit blog vertel ik je over mijn geluk bij een ongeluk; het ongeluk was mijn rug, het geluk was de Luxemburgse medische app. Ik beschrijf hoe ik aan deze app ben gekomen. En ik leg je stap-voor-stap uit hoe de app werkt. Zo kun jij als expat in Luxemburg heel makkelijk en snel een medische afspraak maken.

Mobiel bij de hand

Op het moment dat ik door mijn rug ging en vervolgens op de grond naar lucht zat te happen van de pijn wist ik het even niet meer. Wat nu? Gelukkig had ik mijn mobiel binnen handbereik. Toen de ergste pijn een beetje was gezakt, heb ik mijn mobiel gepakt en mijn man gebeld.

Mijn man de held

Hij is naar de dokter’s post op zijn werk gegaan. Deze post is weliswaar alleen beschikbaar voor eigen personeel, maar mijn man kreeg er een naam mee van de dichtstbijzijnde huisarts die Engels sprak. Telefonisch kreeg mijn man deze huisarts niet te pakken. Online wel. Het bleek een medische app te zijn: Doctena.lu.

Logo Doctena

Play Store

Deze app is gratis te downloaden in de Play Store onder de naam Doctena (Luxemburg). Het is te gebruiken voor het online maken van afspraken bij alle aangesloten medische specialisten in Luxemburg. Bijvoorbeeld bij huisartsen, tandartsen en fysiotherapeuten. Maar ook bij dermatologen, KNO-artsen, gynaecologen en nog veel meer.

Account aanmaken

Je kunt een account aanmaken en je profiel invullen onder “instellingen” (zie foto …). Onderaan je profiel kun je aangeven of je jouw persoonlijke gegevens beschikbaar wilt maken voor alle Doctena practitioners (zie foto …).

In 4 stappen online een afspraak maken

Stap 1: Voor het online maken van een afspraak selecteer je eerst het specialisme, bijvoorbeeld huisarts (zie foto …).

Stap 2: Vervolgens geef je aan in welke plaats/ stadsdeel je de specialist zoekt, bijvoorbeeld Capellen (zie foto …).

Stap 3: En als laatste stap geef je aan in welke taal je wilt communiceren met de specialist, bijvoorbeeld in het Engels.

Stap 4: Dan klik je op “Vind een dokter.” De app geeft nu alle engelssprekende huisartsen in Capellen weer die beschikbaar zijn op de huidige dag. Per huisarts kun je andere dagen selecteren.

Vind een andere specialist

Naar het einde van de dag kan het gebeuren dat er geen engelssprekende huisarts op de geselecteerde dag in Capellen meer beschikbaar is. In dat geval geeft de app huisartsen aan op andere lokaties die nog wel beschikbaar zijn (zie foto …).

Druk bij de desbetreffende arts op het tijdstip van jouw voorkeur en vervolgens op “Maak een afspraak” (zie foto …). Is de afspraak eenmaal gemaakt dan stuurt de app herinnerings e-mails en sms-jes vanaf drie dagen vooraf aan de afspraak (zie foto …).

Jouw eigen medisch team

Heb je een account aangemaakt en een aangesloten specialist bezocht, dan staat deze vanaf dan vermeld onder je eigen “Medisch Team” onder “Mijn account”. Dit laatste kun je vinden door de drie streepjes links bovenin aan te klikken. Je kunt hier ook oude en nieuwe afspraken inzien.

Eind goed, al goed

Voor mij is het goed afgelopen met mijn rug. De huisarts was welbespraakt in het Engels en had alle tijd voor mij. Ik kreeg een verwijzing mee voor fysiotherapie en een naam van een fysiotherapeut.

Inmiddels heb ik nog een keer een afspraak gemaakt bij beide specialisten via de app Doctena.lu en voor mij werkt dit perfect. Zoek jij een medisch specialist in Luxemburg, maar je kent niemand die je het kunt vragen? Kijk dan eens op Doctena.lu. Zorg er dan wel voor dat je je mobiel binnen handbereik hebt 😉

Ken je mensen die ook als expats naar Luxemburg gaan verhuizen? Of een ander land? Deel gerust dit blog met hen. Wellicht zit er een gouden tip bij.

Wil je mijn ervaringen blijven volgen, type dan onderaan deze pagina bij het reactie-blok: “Volg Leven in Luxemburg” en je krijgt automatisch een melding van een nieuw verhaal.

Addï! (“Tot ziens” in het Lëtzebuergs),
Natasja

Please follow and like us: