Benen van passagiers in een tram
Afbeelding: Free Photos van Pixabay

Eind januari van dit jaar werd het aangekondigd en volgende week gaat het in: vanaf 01 maart 2020 is het openbaar vervoer in Luxemburg gratis. Volgens de Luxemburgse media is dit een wereldprimeur.

Onlangs ben ik naar een informatieavond voor expats geweest. Hier werd uitgelegd waar het openbaar vervoer in Luxemburg uit bestaat. In dit blog leg ik dit uit zodat ook jij vanaf 01 maart makkelijk en kosteloos kunt genieten van de treinen, tram en bussen in Luxemburg.

Alleen maar voordelen

Voor alle gebruikers van het openbaar vervoer in Luxemburg is het gratis reizen zeker een fantastische stap. Het kan voor de inwoners een extra motivatie zijn om de auto (vaker) te laten staan. Voor grensarbeiders is het wellicht een reden om de auto bij de grens te parkeren en verder met het openbaar vervoer Luxemburg in te reizen. En voor toeristen is het extra aantrekkelijk om Luxemburg (vaker) te bezoeken.

Meisje-met-koffer
Afbeelding-van-Adina-Voicu-via-Pixabay

Openbaar vervoer in Luxemburg- stad

Het openbaar vervoer in Luxemburg bestaat uit 1 tramlijn, een aantal treinsporen en legio buslijnen. Je kunt het openbaar vervoer indelen in de stad en de rest van het land. Omdat het overgrote deel van de expats en toeristen Luxemburg-stad aandoen, geef ik je in dit blog informatie over het openbaar vervoer in de stad. Gebruik het voor een leuke city trip of een gezellig avondje uit.

Bus

Je hebt de reguliere bussen, de City Shopping Bus, de City Shuttle, de City Night Bus, Late Night Bus, Night Life Bus en de Night Rider (helaas, David Hasselhoff rijdt er niet in rond ?).

Reguliere bussen

Als eerste zijn er de reguliere bussen. Deze rijden door heel de stad. Er zijn 34 buslijnen. Deze maken allemaal vanuit het centrum een eigen ronde door een (buiten)wijk.

bushalte
Afbeelding-van-PublicDomainPictures-via-Pixabay

City Shopping Bus

De City Shopping Bus rijdt alleen in het hart van de stad. Deze bus is ideaal om van die ene populaire winkel aan de ene kant van het centrum naar die andere favoriete winkel aan de andere kant van het centrum te reizen. Zo kun je het ‘shop ‘til you drop’ fenomeen nog langer volhouden.

City Shuttle Bus

De City Shuttle is een heel klein busje. Deze rijdt een rondje van een paar stops door het oude gedeelte van het centrum, ook wel Grund genaamd. Deze bus rijdt volledig elektrisch en is onbemand.

City Night Bus

De City Night Bus opereert alleen in Luxemburg-stad. Het rijdt in de weekends van 23:00 – 05:00 uur. De Late Night Bus en de Night Life Bus opereren in en buiten de stad. Deze rijden in de weekends van 00:30 – 03:00 uur.

Night Rider

Als laatste bus is er de Night Rider. Deze bus is niet gratis, ook niet vanaf 01 maart. Ik noem hem toch omdat deze interessant kan zijn voor groepen. Je kunt hem namelijk inzetten om met een groep naar een plek te gaan waar geen regulier openbaar vervoer komt. Je moet deze bus wel van tevoren reserveren.

De Night Rider haalt en brengt je groep naar de afgesproken plek. De prijs schijnt mee te vallen. Afhankelijk van de groepsgrootte en de afstand kost het slechts enkele euro’s per persoon. Wellicht is dit een leuk idee voor bedrijfsuitjes of familiereünies/ groepsvakanties.

tram
Afbeelding-van-Rudy-and-Peter-Skitterians-via-Pixabay.

Tram

Er is in heel Luxemburg één (niet- commerciële) tram en wel in Luxemburg- stad. Deze loopt van de LuxExpo (een groot expositiecentrum in de wijk Kirchberg) naar Stäreplaz Étoile. Deze laatste halte bevindt zich in het centrum van de stad.

Wanneer je naar de stad komt met de auto zou je deze kunnen parkeren in de parkeergarage van het shopping centrum Auchan in de wijk Kirchberg. Van Auchan loop je een klein stukje naar de LuxExpo en stapt daar op de tram naar het centrum. Parkeren in Auchan is de eerste 2 tot 3 uur gratis. Ik doe het vaak op deze manier en vind het ideaal.

Trein

De treinen in Luxemburg rijden op slechts een paar sporen vanaf de stad door het land richting de grens. Binnen Luxemburg wordt vanaf 01 maart het reizen in tweede klasse gratis op alle lijnen.

Laat je lekker rijden

Woon je als expat in of nabij Luxemburg- stad? Heb je als vakantieganger zin in een city trip Luxemburg? Dan is het zeker het overwegen waard om gebruik te maken van het openbaar vervoer: het is gratis vanaf 01 maart en met name het busnetwerk is heel uitgebreid. Je kunt de auto laten staan wat beter is voor het milieu en je portemonnee. En je kunt je lekker laten rijden hetgeen je vermoeide benen zeker zullen waarderen na al dat wandelen, shoppen of stappen ?.

treinen-op-spoor
Afbeelding-van-Thomas-B.-via-Pixabay

Stay tuned for more!

In het volgende blog geef ik uitleg over 2 apps die je nog meer wegwijs maken in het openbaar vervoer in Luxemburg en extra vervoersmogelijkheden geven.

Dus plan maar vast dat avondje uit of weekendje weg in Luxemburg en houd mijn accounts in de gaten voor meer info: @leven_in_luxemburg (Instagram), Leven in Luxemburg (Facebook).

On y va! (Laten we gaan!)

Ken je mensen die ook als expats naar Luxemburg gaan verhuizen? Of een ander land? Deel gerust dit blog met hen. Wellicht zit er een gouden tip bij.

Wil je mijn ervaringen blijven volgen, type dan onderaan deze pagina bij het reactie-blok: “Volg Leven in Luxemburg” en je krijgt automatisch een melding van een nieuw verhaal.

Äddi (Tot ziens in het Lëtzebuergesch)
Natasja