Je hebt te horen gekregen dat je expatbaan of die van je partner in Luxemburg door gaat. Het ligt in de bedoeling dat jullie daar ook gaan wonen. En nu moeten jullie dus op zoek naar een woning. Hoe doe je dat? Waar begin je? Waar moet je op letten? En wat mag je vooral niet vergeten?

Hoeveel tijd heb je?

Zoals eerder beschreven in het blogartikel http://leveninluxemburg.nl/praktische-zaken/wil-je-wel-een-expat-zijn/ kreeg mijn partner op 13 november 2018 te horen dat hij was aangenomen in Luxemburg voor zijn huidige baan. Hem werd gevraagd of hij op 01 januari 2019 kon beginnen. Dat was al over 6 weken! En daar zaten dan ook nog de feestdagen tussen. Niet veel tijd dus voor het vinden van een geschikte woonruimte. Uiteindelijk had mijn partner bedongen om per 01 februari te beginnen. Dit gaf hem niet alleen meer tijd om het werk bij zijn toenmalige werkgever af te ronden, maar dit gaf ons ook iets meer tijd om op jacht te gaan naar een geschikte woning in Luxemburg.

Maar dan nog is 2 maanden niet veel. En het vervelende is dat ik je uit eigen ervaring én de ervaring van expatvrienden kan vertellen dat bij expatbanen zo’n korte zoektijd eerder regel dan uitzondering is. Dus zelf hierbij proactief handelen, is een must.

In dit blog beschrijf ik wat wij allemaal hebben gedaan. De uitdagingen die wij zijn tegengekomen in onze zoektocht naar een geschikte woonruimte in Luxemburg. En hoe we uiteindelijk via de bakker aan ons appartement zijn gekomen. Ik geef je al onze 10 tips uit eigen ervaring.

Zoektocht in Luxemburg

Online zoeken naar een geschikte woning is een hele makkelijke manier. Maar bij welke websites moet je dan zijn? Welke websites en makelaars zijn te vertrouwen? En hoe werkt dat dan met zo’n makelaar? Gelden hier in Luxemburg dezelfde of andere voorwaarden dan in Nederland? Waar let je op in je zoektocht naar een geschikte woning? Misschien heb je nog veel meer vragen hierover die in je opkomen en waar je een antwoord op wilt. Die ga ik je geven.

Expat veteranen

Mijn partner en ik waren niet bekend met Luxemburg. Wél hadden we twee keer eerder als expats gewoond en gewerkt in een ander land. Met de ervaringen van die twee plaatsingen begonnen we aan onze zoektocht naar een geschikte woning in Luxemburg. Resultaat een supermooi appartement waarin we ons allebei helemaal thuis voelen. En binnen die twee maanden gevonden en geregeld!

We hadden helaas niet het mooiste weer tijdens ons voorbezoek: koud en nat.

Voorbezoek aan Luxemburg

Wat wij allereerst hebben gedaan, is op voorbezoek gaan. Hierbij ga je het land bezoeken voordat je er definitief naar verhuist. Zie het als een soort verkenningsbezoek. Wij zijn een paar dagen naar Luxemburg gegaan om beeld en geluid te krijgen bij dit land. Om te kijken waar de werkplek van mijn partner was. En om te oriënteren op mogelijke woonplekken.

Tijdens dit voorbezoek hadden we ook een ontmoeting met een toekomstige Luxemburgse collega. Die heeft ons tips gegeven over woonwijken, huizenprijzen en het woon-werkverkeer in en rondom de stad Luxemburg. Allemaal hele waardevolle tips en deze ga ik verderop in dit artikel met je delen.

De warme bakker

Maar eerst uitleg over de titel: het verhaal van de bakker. Tijdens ons voorbezoek gingen we bijna dagelijks lunchen bij één en dezelfde bakker. Gewoon omdat we het eten daar erg lekker vonden en we er fijn konden zitten met al onze zoekspullen uitgespreid op tafel: kaart van Luxemburg, reisgidsje van Luxemburg, mobiele telefoons, notitieblok en een pen.

Op de laatste dag werd ik geholpen door een alleraardigst dame en we raakten in gesprek. Zij vertelde dat allebei haar dochters in Nederland hadden gestudeerd. Ik vertelde dat we lokaal op zoek waren naar een woonruimte. Ik gaf aan dat we niemand kenden en geen idee hadden van betrouwbare makelaarssites. De dame in kwestie gaf aan dat zij er zelf ook geen ervaring mee had. Maar ze wist dat vrienden van haar goede ervaringen hadden met een makelaarssite. Ze gaf ons de naam en we hadden in ieder geval een startpunt voor onze zoektocht.

Bovenstaande ervaring is natuurlijk geen standaard manier om een woonruimte te zoeken. Maar wel een manier. Andere zoekmanieren waar wij ook gebruik van hebben gemaakt, geef ik hieronder aan.

Manier 1: Voorbezoek

Als het enigszins kan, ga dan op voorbezoek. Dit geeft je de kans om je te oriënteren op jullie toekomstige woon- (én werk-) omgeving. Zoek van tevoren uit waar de werkplek is en pak dit als uitgangspunt. Zoek in de directe omgeving daarvan naar woonmogelijkheden. Hoever wil je maximaal van het werk wonen? Houd daarbij ook de drukte en de richting van het woon-werkverkeer in de gaten. Luxemburg trekt iedere dag rond 188.000 grensarbeiders aan uit België, Frankrijk en Duitsland (Bron: http://luxembourg.public.lu/en/actualites/2019/02/05-grande-region/index.html). Hierdoor staat er iedere dag in de spits kilometerslange files om de stad en de landsgrenzen heen.

Tijdens ons voorbezoek zaten we in een vakantiehuisje

Manier 2: Woonwijken en plaatsen

Vraag de toekomstige werkgever en collega’s om tips voor woonwijken en huur-/ koopprijzen. Vaak weten zij ook of er ergens een woonruimte vrijkomt omdat bijvoorbeeld een collega weggaat. Onze Luxemburgse collega gaf de volgende woongebieden aan als prettig wonen:

Woonwijken in Luxemburg-stad
Limpertsberg
Belair
Merl
Weimerskirch
Kirchberg
Beggen
Dommeldange
Gasperich (nieuwbouw)
Howald
Rollingergrund
Pfaffenthal

Daarnaast gaf de collega aan dat het prettiger wonen werd naarmate je verder van het treinstation af zit. En hij adviseerde niet in het oosten of zuiden van de stad te gaan wonen in verband met de hele drukke spits.

Plaatsen buiten Luxemburg-stad:
Bertrange
Strassen
Bridel
Helfent
Walferdange
Steinsel
Helmsange
Mamer

Dit blijven echter tips op basis van persoonlijke voorkeuren! En om je een beeld te geven: uiteindelijk zijn wij heel ergens anders terecht gekomen dan de genoemde wijken en plaatsen.

Voor een beter overzicht markeerden wij alle gewenste wijken en plaatsen op een kaart

Manier 3: Kinderen

Hebben jullie schoolgaande kinderen, vraag dan ook deze collega’s naar aanbevelingen van scholen en houd de locatie hiervan in gedachten bij het zoeken naar een woonruimte. Gaan de kinderen te voet naar school of met de bus? Of ga je hen zelf iedere dag halen en brengen?

Manier 4: Praktische faciliteiten

Kijk ook naar andere faciliteiten in de omgeving van je toekomstige woning. Hoe ver zijn deze van je woonomgeving? En hoe ga je daar naartoe? Denk hierbij bijvoorbeeld aan een supermarkt, een bank, een postkantoor, huisarts en apotheek. In Luxemburg kun je niet zonder auto, bus of tram. Men is hier niet ingesteld op fietsers en er zijn nogal wat serieuze hoogteverschillen. Zelfs midden in de stad.

Manier 5: Makelaars

Die toekomstige collega’s zijn erg waardevol: vraag hen ook of zij tips kunnen geven met betrekking tot betrouwbare makelaarssites. De dame van de bakkerij gaf mij de site van immotop.lu: https://www.immotop.lu/en/?utm_source=bing&utm_medium=cpc&utm_campaign=Search%7CDesk%7CEn%7CBrand&utm_term=immotop.lu&utm_content=brand%7Cexact

Manier 6: Social Media

In de tijd van onze zoektocht had ik nog helemaal niet gedacht om me ook te oriënteren op social media. Inmiddels ben ik lid van onderstaande Facebookgroepen en zie ik regelmatig een oproep van een expat voorbijkomen die op zoek is naar tips voor beschikbare woonruimten. Dit kun jij natuurlijk ook doen:
– Newcomers English speakers Expats in Luxembourg
– Luxembourg Expats
– Luxembourg Expats Ladies
– Luxembourg Expats Meet
– Expats in Luxembourg

Manier 7: Lokale ondernemers

Mocht je op voorbezoek gaan, wat let je dan om lokaal aan ondernemers te vragen of zij tips hebben voor makelaars en/ of makelaarssites. Je weet nooit wat het je kan opleveren. Zoals onze ervaring bij de lokale bakker …

De bewuste lunch bij de lokale bakker/ lunchroom Le Pain et La Toque in Capellen

Manier 8: Online huizenaanbod

Vervolgens hielden we, na het voorbezoek, in Nederland online het huizenaanbod in de gaten. Doe dit ook en doe dit dagelijks. Reageer meteen wanneer je een interessante woonruimte hebt gevonden. Wij hebben gemerkt dat de vraag naar woonruimte in Luxemburg enorm groot is. Met name de huurhuizen en -appartementen gaan letterlijk als zoete broodjes over de Luxemburgse huizentoonbank. Wij grepen iedere keer mis en konden online geen enkele makelaar geïnteresseerd krijgen voor een afspraak voor een bezichtiging. Zelfs niet wanneer we een week later al wilden komen kijken. Uiteindelijk hebben we geluk gehad met één makelaar en dat komt mede door de volgende tip.

Manier 9: Tussenpersoon

Kijk of een collega op de toekomstige werkplek wil fungeren als tussenpersoon tussen jullie en de lokale makelaar(s). Dit kan enorm helpen. De collega is wellicht bekend met de lokale cultuur, taal en omgangsvormen. Hij/ zij staat als het ware garant voor jullie als toekomstige huurders en kan wellicht makkelijker een afspraak voor een bezichtiging regelen. Al dan niet met jullie erbij. Zo is het in ieder geval bij ons gegaan met een andere collega en deze heeft ons enorm geholpen. Neemt niet weg dat je er zelf actief achteraan moet blijven gaan.

Manier 10: Bezichtigingen

Ten slotte zijn we een paar dagen teruggegaan naar Luxemburg voor bezichtigingen. Als het enigszins kan, plan dan een paar dagen/ een week in voor bezichtigingen (dus na je eventuele voorbezoek). En probeer van tevoren al afspraken te maken met makelaars voor bezichtigingen. Op deze manier kun je woonruimtes met elkaar vergelijken en dit kan helpen bij de uiteindelijke keuze. Heb je iets naar je zin gevonden, geef dit dan meteen aan bij de makelaar. Denk aan de zoete broodjes…

Ons resultaat

Uiteindelijk hadden wij ons appartement gevonden. Zowel via de site die ons werd gegeven door de dame bij de bakker. Als ook met de hulp van de collega van mijn partner. Ik ben later nog eens teruggegaan naar de bakker en heb de dame in kwestie hartelijk bedankt. Ik hoef natuurlijk niet te zeggen dat ik sindsdien de beste klant van die bakker ben.

Het resultaat

Wil je jouw ervaringen hierin delen? Laat dan hieronder een reactie achter. Ik hoor graag van je.

Mocht je vragen hebben, mail me gerust: leveninluxemburg@gmail.com .

Ken je mensen die ook als expats naar Luxemburg gaan verhuizen? Of een ander land? Deel gerust dit blog met hen. Wellicht zit er een gouden tip voor hen bij.

Word je zelf binnenkort expat? Wat leuk! Welcome to the club!

Veel succes met deze fase en aarzel niet om mij te mailen wanneer je vragen hebt.

Wil je mijn ervaringen blijven volgen, type dan onderaan deze pagina bij het reactie-blok: “Volg Leven in Luxemburg” en je krijgt automatisch een melding van een nieuw verhaal.

Adi! (“Tot ziens” in het Lëtzebuergs),
Natasja